Dudek - Charakterystyka i Karmienie

Dudek: dowiedz się, jakie jest to zwierzę, jakie ma cechy fizyczne, charakter, zachowanie itp. Dudek (Upupa epops) to letni ptak tak wspaniały jak...

Pomóż w opracowaniu witryny, udostępniając artykuł znajomym!

Dudek (Upupa epops) to piękny i charyzmatyczny letni ptak, który należy do rzędu Bucerotiformes i rodziny Upupidae. Występuje w znacznej części Starego Świata, z wyjątkiem Madagaskaru, gdzie występuje inny gatunek, Upupa marginata (według niektórych autorów). Jego pióra na głowie, rozmieszczone w formie pióropuszu, czynią go wyjątkowym, a jego lot może przypominać lot dużego motyla, ponieważ w przeciwieństwie do innych ptaków leci w sposób nieregularny i falisty. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o dudku, czytaj dalej!

Pochodzenie

  • Afryka
  • Asia
  • Europa

Charakterystyka Dudka

" Na pierwszy rzut oka najbardziej charakterystyczną cechą dudka jest grzebień w kolorze ochry z czarnymi końcówkami. Reszta ciała jest koloru płowego, podczas gdy ogon i skrzydła mają czarno-białe paski. Jest to ptak średniej wielkości, około 27 cm wzrostu i rozpiętości skrzydeł 47 cm. Jego dziób jest długi i lekko opadający w dół (tj. Lekko zakrzywiony). Jak już wspomniano, jego lot jest chaotyczny i falisty, co w połączeniu z kolorowym upierzeniem czyni go bardzo eleganckim ptakiem. Jego uderzająca, podnosząca się piosenka jest źródłem nazwy gatunku. Inną jego niewiarygodną cechą jest obecność gruczołu śmierdzącego u podstawy ogona, który pozwala mu wytwarzać wydzielinę, która pomaga mu odstraszać drapieżniki."

Istnieje 9 opisanych podgatunków, z których najczęstszym jest Upupa epops epops. Niektóre badania opisują również Upupa marginata jako kolejny podgatunek dudka, ale ogólnie uważa się go za odrębny gatunek.

Siedlisko Dudka

Dudek jest typowy dla suchych regionów, gdzie zamieszkuje leśne polany, obszary nasadzeń, takie jak winnice i inne sady oraz pola, a także stepy i obszary trawiaste. Preferuje obszary poniżej 1000 m npm, a także naturalne lub sztuczne pastwiska i sawanny. Występuje u naszych sąsiadów w Hiszpanii, gdzie zamieszkuje cały półwysep, z wyjątkiem Pasa Kantabryjskiego, gdyż preferuje klimat śródziemnomorski.

Nawyki Dudka

Jest to na ogół samotnik i dzienny ptak, który może być wędrowny lub osiadły, w zależności od regionu i kraju.Gniazduje zwykle w dziuplach drzew, na dachach budynków lub w skałach. Mogą również budować gniazda w stodołach, na stosach drewna, w studniach lub w piaszczystych ścianach.

Często można je zobaczyć chodzące po ziemi, ale szybko odlatują, jeśli są zagrożone. Podobnie jak inne gatunki (np. zimorodek) w okresie lęgowym gromadzą duże ilości odchodów, przez co samice i pisklęta wydzielają specyficzny i nieprzyjemny zapach, który często odstrasza ptaki od potencjalnych drapieżników. Ponadto pokrywają swoje jaja wydzielinami swojego cuchnącego gruczołu, co sprzyja sukcesowi wylęgu.

karmienie dudków

Dudek żywi się głównie owadami i larwami żyjącymi na ziemi, które wyławia wydłużonym dziobem, jest więc naturalnym drapieżnikiem gąsienicy korowód sosnowej, stąd jego większa obecność w borach sosnowych.Jego ulubionymi owadami są świerszcze i koniki polne, a także larwy i mrówki chrząszczy i muchówek.

Żywi się chodząc po ziemi i często obserwuje się, jak wkłada długi, nieco zakrzywiony dziób w odchody zwierząt i miękką ziemię, gdzie szuka owadów i ich larw. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o znaczeniu dzioba ptaka w jego diecie i sposobie życia, zachęcamy do przeczytania innego artykułu PlanèteAnimal na temat rodzajów ptasich dziobów.

Reprodukcja Dudka

W połowie maja rozpoczyna się okres lęgowy dudków i wtedy zaczynają szukać miejsca na gniazdo. Samica jest odpowiedzialna za inkubację 7 do 10 jaj, które zwykle składa, podczas gdy samiec ją karmi, a następnie pisklęta. Po około 28 dniach pisklęta są gotowe do opuszczenia gniazda, co ma miejsce między lipcem a sierpniem.

Stan zachowania dudka

" Chociaż na Czerwonej Liście IUCN jest sklasyfikowany jako najmniej niepokojący, jego populacja obecnie spada, głównie z powodu polowań i zmniejszającej się dostępności pożywienia (ze względu na stosowanie środków owadobójczych), odpowiednich miejsc lęgowych i zwiększonej działalności rolniczej. Na chwilę obecną nie ma konkretnego projektu odbudowy tego gatunku, jednak prowadzony jest monitoring jego populacji."

Zdjęcia dudka

Pomóż w opracowaniu witryny, udostępniając artykuł znajomym!