BLACK BEAR - Pochodzenie, charakterystyka i zdjęcia!

Czarny niedźwiedź: dowiedz się, jakie jest to zwierzę, jakie ma cechy fizyczne, charakter, zachowanie itp. Niedźwiedź czarny (Ursus americanus), znany również jako niedźwiedź czarny...

Pomóż w opracowaniu witryny, udostępniając artykuł znajomym!

Niedźwiedź czarny (Ursus americanus), znany również jako niedźwiedź czarny amerykański, jest jednym z najpowszechniejszych i najbardziej charakterystycznych gatunków niedźwiedzi w Ameryce Północnej, zwłaszcza w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. Jest również bardzo prawdopodobne, że widziałeś go w kilku słynnych filmach lub serialach amerykańskiego pochodzenia. W tym arkuszu PlanetAnimal możesz dowiedzieć się więcej szczegółów i ciekawostek na temat tego dużego ssaka lądowego. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się wszystkiego o pochodzeniu, wyglądzie, zachowaniu i hodowli niedźwiedzia czarnego.Miłego czytania!

Pochodzenie

  • Ameryka
  • Kanada
  • Stany Zjednoczone

Pochodzenie czarnego niedźwiedzia

Jak wspomniano we wstępie, niedźwiedź czarny to gatunek ssaka lądowego z rodziny Ursidae, który pochodzi z Ameryki Północnej. Jego populacja rozciąga się od północnej Kanady i Alaski po region Sierra Gorda w Meksyku, w tym wybrzeża Atlantyku i Pacyfiku w Stanach Zjednoczonych. Największe skupisko osobników występuje w lasach i regionach górskich Kanady i Stanów Zjednoczonych, gdzie jest gatunkiem chronionym. Na terytorium Meksyku populacje są rzadsze i generalnie ograniczone do górzystych regionów na północy kraju.

Gatunek został po raz pierwszy opisany w 1780 roku przez Petera Simona Pallasa, niemieckiego zoologa i botanika. Obecnie rozpoznano 16 podgatunków amerykańskich niedźwiedzi czarnych i, co dziwne, nie wszystkie z nich mają czarne futro.Przyjrzyjmy się pokrótce 16 podgatunkom niedźwiedzi czarnych żyjących w Ameryce Północnej:

  • Ursus americanus altifrontalis: Żyje na północnym i zachodnim Pacyfiku, od Kolumbii Brytyjskiej po północne Idaho.
  • Ursus americanus amblyceps: Występuje w Kolorado, Teksasie, Arizonie, Utah i północnym Meksyku.
  • Ursus americanus americanus: Zamieszkuje wschodnie regiony Oceanu Atlantyckiego, od południowej i wschodniej Kanady i Alaski po południowy Teksas.
  • Ursus americanus californiansis: Rozciąga się przez Dolinę Centralną Kalifornii i południowy Oregon.
  • Ursus americanus carlottae: Żyje tylko na Alasce.
  • Ursus americanus cinnamomum: Żyje w Stanach Zjednoczonych, w stanach Idaho, zachodnia Montana, Wyoming, Waszyngton, Oregon i Utah.
  • Ursus americanus emmonsii: Występuje tylko na południowo-wschodniej Alasce.
  • Ursus americanus eremicus: Jego populacja jest ograniczona do północno-wschodniego Meksyku.
  • Ursus americanus floridanus: Żyje w stanach Floryda, Georgia i południowa Alabama.
  • Ursus americanus hamiltoni: Jest to endemiczny podgatunek wyspy Nowa Fundlandia.
  • Ursus americanus kermodei: Żyje na środkowym wybrzeżu Kolumbii Brytyjskiej.
  • Ursus americanus luteolus: Jest to typowy gatunek wschodniego Teksasu, Luizjany i południowego Mississippi.
  • Ursus americanus machetes: Żyje tylko w Meksyku
  • Ursus americanus perniger: Jest to endemiczny gatunek Półwyspu Kenai (Alaska).
  • Ursus americanus pugnax: Ten niedźwiedź żyje tylko na Archipelagu Aleksandra (Alaska).
  • Ursus americanus vancouveri: Żyje tylko na wyspie Vancouver w Kanadzie.

Wygląd i cechy fizyczne niedźwiedzia czarnego

Dzięki 16 podgatunkom niedźwiedź czarny jest jednym z najbardziej zróżnicowanych morfologicznie gatunków niedźwiedzi. Ogólnie rzecz biorąc, jest to duży i wytrzymały niedźwiedź, chociaż jest znacznie mniejszy niż niedźwiedzie brunatne i niedźwiedzie polarne. Dorosłe niedźwiedzie czarne mają zwykle od 1,4 do 2 metrów długości, a wysokość w kłębie od 1 do 1,3 metra.

Waga niedźwiedzia czarnego może się znacznie różnić w zależności od podgatunku, płci, wieku i pory roku. Samice mogą ważyć od 40 do 180 kg, a samce od 70 do 280 kg. Ogólnie rzecz biorąc, niedźwiedzie te osiągają maksymalną wagę jesienią, kiedy muszą spożywać duże ilości pokarmu, aby przygotować się do zimy.

Ich głowa ma prosty profil twarzy, małe brązowe oczy, spiczasty pysk i zaokrąglone uszy. Ciało ma profil prostokątny, nieco dłuższy niż wysoki, z tylnymi nogami znacznie dłuższymi niż przednie (różnica około 15 cm).Długie i mocne tylne nogi pozwalają czarnemu niedźwiedziowi stać pewnie i chodzić w pozycji dwunożnej, co jest bardzo charakterystyczną cechą tych ssaków. Dzięki potężnym pazurom czarny niedźwiedź może bardzo łatwo kopać i wspinać się na drzewa. Jeśli chodzi o futro, nie wszystkie podgatunki niedźwiedzia czarnego mają czarne futro. W całej Ameryce Północnej można spotkać podgatunki o brązowym, czerwonawym, czekoladowym, blond, a nawet kremowym lub białawym futrze.

Zachowanie czarnego niedźwiedzia

Pomimo dużych rozmiarów i wytrzymałości niedźwiedź czarny jest bardzo zwinny i precyzyjny podczas polowania. Może również wspinać się na wysokie drzewa w lasach zamieszkujących Amerykę Północną, aby uciec przed potencjalnymi zagrożeniami lub odpocząć w spokoju. Jego ruchy są charakterystyczne dla ssaków roślinożernych, to znaczy podczas chodzenia całkowicie opiera stopy na ziemi.Są również dobrymi pływakami i często przekraczają duże zbiorniki wodne, aby przemieszczać się między wyspami archipelagu lub między lądem a wyspą.

Dzięki swojej sile, potężnym pazurom, szybkości i dobrze rozwiniętym zmysłom niedźwiedź czarny jest doskonałym myśliwym, który potrafi złapać zdobycz różnej wielkości. Często zjada wszystko, od termitów i małych owadów po gryzonie, jelenie, pstrągi, łososie i kraby. W końcu niedźwiedzie te mogą również wykorzystać padlinę pozostawioną przez inne drapieżniki lub jeść jaja, aby uzupełnić spożycie białka. Jednak warzywa stanowią około 70% zawartości ich wszystkożernej diety, zużywając ogromną ilość ziół, jagód, owoców i orzeszków piniowych. Lubią też miód i są w stanie wspinać się na wysokie drzewa, aby go zdobyć.

Jesienią te duże ssaki drastycznie zwiększają spożycie pokarmu, ponieważ muszą uzyskać wystarczające rezerwy energii, aby utrzymać zrównoważony metabolizm przez zimę.Niedźwiedzie czarne nie zapadają jednak w stan hibernacji, lecz raczej utrzymują rodzaj snu zimowego, podczas którego temperatura ich ciała spada zaledwie o kilka stopni, podczas gdy zwierzę długo śpi w swojej jaskini.

Reprodukcja czarnego niedźwiedzia

Czarny niedźwiedź jest samotnym zwierzęciem, które łączy się w pary tylko wtedy, gdy nadchodzi okres godowy, który ma miejsce między majem a sierpniem, w miesiącach wiosennych i letnich.półkula północna lato. Ogólnie rzecz biorąc, samce osiągają dojrzałość płciową od trzeciego roku życia, podczas gdy samice między drugim a dziewiątym rokiem życia.

Podobnie jak inne rodzaje niedźwiedzi, niedźwiedź czarny jest zwierzęciem żyworodnym, co oznacza, że zapłodnienie i rozwój młodych odbywa się w brzuchu samic. Niedźwiedzie czarne opóźniają zapłodnienie, a zarodki zaczynają się rozwijać dopiero około dziesięć tygodni po kopulacji, aby zapobiec narodzinom młodych jesienią.Ciąża u tego gatunku trwa sześć lub siedem miesięcy, pod koniec których samica rodzi jedno lub dwoje młodych, które rodzą się bezwłose, z zamkniętymi oczami i ważą średnio od 200 do 400 gramów.

Mali będą karmieni piersią przez mamę do ósmego miesiąca życia, po czym zaczną jeść pokarmy stałe. Pozostaną jednak z matką przez pierwsze dwa, trzy lata życia, aż do osiągnięcia dojrzałości płciowej i pełnego przygotowania do samodzielnego życia. Ich naturalna długość życia może wynosić od 10 do 30 lat.

Stan ochrony niedźwiedzia czarnego

Zgodnie z Czerwoną Listą Gatunków Zagrożonych IUCN, niedźwiedź czarny jest uważany za gatunek najmniejszej troski, głównie ze względu na zasięg jego siedlisk w Ameryce Północnej, niewielką obecność naturalnych drapieżników i inicjatywy ochronne. Jednak populacja niedźwiedzia czarnego znacznie spadła w ciągu ostatnich dwóch stuleci, głównie z powodu polowań.Szacuje się, że co roku poluje się na około 30 000 osobników, głównie w Kanadzie i na Alasce, chociaż działalność ta jest prawnie uregulowana, a gatunek objęty ochroną.

Zdjęcia Czarnego Niedźwiedzia

Pomóż w opracowaniu witryny, udostępniając artykuł znajomym!